Billie Rose, Sabina și sforile

Arta de a lega cu sfori, bondage, shibari sau kinbaku-bi, reprezintă o formă consensuală de explorare a corporalității asociată practicilor BDSM (acronim pentru Bondage, Dominance, Sadism și Masochism). Originară din Japonia feudală, practica shibari vorbește despre încredere, intimitate, emoții intense, euforie și stări alterate de conștiență.

Pe măsură ca practica a câștigat popularitate în Europa, s-au dezvoltat, în comunitatea de kink, diferite stiluri, abordări și narațiuni, în funcție de experiența trăită a celor implicați. Fie că vorbim despre trăiri erotice sau despre forme de terapie, bondage-ul transcende durerea corporală și declanșează secreția hormonală de epinefrină, endorfină și adrenalină, reducând secreția de cortizol, hormonul stresului. Studiile în psihologia social-evoluționistă care au analizat practica legării cu sfori au comparat experiența cu stările intense meditative sau cu consumul de substanțe psihotrope, participanții raportând senzații de plutire, pierdere totală a controlului, libertate și decorporalizare.

În principiu, o scenă de bondage implică prezența unei persoane care leagă (top, rigger sau dom) și a unei persoane care este legată (bottom sau sub). Relația intermediată de sfori se construiește pe încredere și comunicare, apropiere și atașament emoțional. Cel ce leagă poate experimenta stări mentale precum focus intens, putere și concentrare iar pentru cel legat se crează un spațiu emoțional de energie si euforie, în care durerea fizică dispare.

În România, comunitatea de bondage numără câteva mii de membri. Billie Rose practică bondage-ul de 7 ani, adesea ca rigger. Este organizator de evenimente și activist și privește această activitate intimă ca o formă consensuală de eroticizare a violenței sexuale, un joc și o identitate. Sabina este parte din comunitate de 4 ani, este bottom și povestește despre limite corporale și despre cât de firesc este acest joc. Împreună, fac din practica bondage-ului un performance.

Micro-documentarul Billie Rose, Sabina și sforile este al doilea dintr-o serie de trei filme ISCOADA ce prezintă povești ale oamenilor cu practici atipice.

O producție ISCOADA

cu Billie Rose și Livia Sabina Petcu

Regie: Laura-Maria Ilie
Producție: Raluca Moșescu-Bumbac și Maria Mora
Imagine: Sorin Nainer
Montaj și sunet: Delia Oniga
Muzică: Teodora Retegan
Colorizare: Alexandru Grigorcea

Corpuri goale, priviri culturale

Contextul este cel care activează sau anulează sexualitatea

Despre „holtei” și „fete bătrâne” sau persistența unui stigmat social mai puțin (re)cunoscut

Există un consens tacit, foarte rar analizat, despre istoria celibatului

Coiful de la Agighiol: strămoși, amazoane și interfețe culturale

Istoria – un domeniu care nu se reduce la date și bătălii

Corpul meu transcendent.
O reacție la Raportul Matic

Corpul a fost unul dintre motivele principale pentru conflict. Încă este